Tradicija u izgradnji od 1990. godine sa više od 150 objekata.

Topolica - Novi Bar, 85000 Bar, Crna Gora

Koraci do kupovine stana

Kupovina nekretnine je, za većinu ljudi najvažnija i finansijski najzahtjevnija odluka koju će donijeti u životu. Potrudili smo se da za Vas pripremimo prikaz koraka koji Vam slijede kada donesete odluku o kupovini stana do momenta kada preuzmete isti.

1. KORAK
ODABIR I EVIDENTIRANJE NA LISTI ČEKANJA

Ukoliko Vam se naš aktualni projekat, u početnoj fazi izgradnje, dopada i neki od stanova odgovara Vašim potrebama za nekretninu možete izraziti interesovanje pozivom ili putem e-maila / upitnika i ugovoriti sastanak sa našim agentom prodaje. Na održanom sastanku ćete dobiti sve potrebne informacije – kopiju tlocrta stana, opis opreme koja će biti ugrađena, podatke o dinamici izgradnje i rokovima, agentu prodaje dati opis nekretnine koja Vam je potrebna , kao i podatke o planiranom načinu finasiranja. Poslije održanog sastanka ćete biti evidentirani kao potencijalni kupac na listi čekanja za konkretnu nekretninu u aktuelnom projektu.

Nakon što stanovi budu plasirani na tržište kontaktirat ćemo Vas sa upitom da li ste još uvijek raspoloženi za kupovinu i da li ste donijeli konačnu odluku o kupovinu.

2. KORAK
POTPIS INTERNOG I NOTARSKI OBRAĐENOG UGOVORA O KUPOPRODAJI

Nakon odluke o kupovini, potpisuje se interni predugovor o kupoprodaji na osnovu kojega Kupac vrši uplatu kapare / iznosa za rezervaciju stana. Interni predugovor sadrži sve bitne odredbe notarski obrađenog predugovora o kupoprodaji koji će kasnije biti potpisan kao i podatke o cijeni , dinamici plaćanja i slično. Nakon toga se,u periodu od 15 dana, pristupa zakazivanju potpisa notarski obrađenog predugovora o kupoprodaji na osnovu kojeg Kupci mogu izvršiti uplatu ostatka dogovorene cijene iz vlastitih sredstava, u skladu sa usvojenom dinamikom. Druga opcija je da se interno potpisani predugovor koristi za pokretanje procedure kod poslovne banke – ako će kupac finansiranje vršiti iz kreditnih sredstava . Nakon odobrenja kredita pristupa se potpisu notarski obrađenog predugovora kako bi se zadovoljili zahtjevi poslovne banke kreditora – notarske troškove snosi kupac stana.

3. KORAK
POTPIS UGOVORA O KUPOPRODAJI

Ugovor na već potpisani predugovor o kupoprodaji se realizuje nakon upisa objekta i stanova kao posebnih dijelova Listu Nepokretnosti, i dobijanja izvoda iz LN za konkretni stan, notarske troškove snosi kupac stana.

4. KORAK
PRIMOPREDAJA

Nakon isplate kupoprodajne cijene u cjelosti i organizacije tehničkog prijema na terenu objekta vrši se primopredaja nekretnine. Tom prilikom potpisuje se zapisnik o primopredaji i uvođenju Kupca u posjed nekretnina. U predmetnom Zapisniku Kupac će istaknuti eventualne nedostatke koje se Prodavac obavezuje otkloniti u roku od 30 (trideset) dana od dana sačinjavanja istog te se kupcu predaju ključevi, garantni listovi, upustvo za korištenje i održavanje stana te upustvo za upravljanje zajedničkim dijelovima zgrade.

5. KORAK
UPIS VLASNIŠTVA

Nakon što ste izvršili uplatu kupoprodajne cijene , sklopili Ugovor po osnovu predugovora, stvoreni su uslovi da se pokrene procedura upisa prava vlasništva na Vaše ime. Tu proceduru mi realizujemo za naše Kupce bez ikakve naknade kako biste uštedjeli vrijeme koje je potrebno provesti prilikom predaje zahtjeva i slično. Ugovor i predugovor se prvo predaju u nadležnu Poresku upravu (zavisi od Opstine na kojoj je gradnja realizovana) te se u ovom postupku, a po važećem zakonu, oslobađate poreza na prenos vlasništva od 3% kao prvi kupac stana u novogradnji. Nakon završetka ove procedure ovjeren Ugovor i predugovor se , sa adekvatnim zahtjevom , predaju u katastar uz uplatu takse koju snosi Kupac. Rješenje o upisu dobijate na navedenu adresu na zahtjevu nakon čega je moguće da izvadite List Nepokretnosti nekretnine sa upisanim pravom vlasništva na Vaše ime.

Koraci koje smo opisali su prilično jednostavni kada imate dugogodišnje iskustvo u bavljenju ovim poslom. Upravo zbog toga i nastojimo da našim kupcima olakšamo sam čin kupoprodaje i da iz kompletnog procesa imaju samo lijepe uspomene i zadovoljstvo ostvarenom saradnjom